Knjižnica Miklova hiša Ribnica

Škrabčev trg 21, Ribnica
T: +386 (0)1 83 50 382
M: +386 (0)41 390 057
E: illsikrib@rib.sik.si

Avgust 2013

Novice iz Knjižnice Miklova hiša

Že veste, kaj boste brali to poletje?

 

V času, ko se nezadržno bliža druga polovica poletja, se marsikdo odpravlja na zaslužen dopust. Ker imamo velikokrat šele tedaj čas, da se mirne vesti poglobimo v branje, smo vam  v  tokratnem članku  predstavili nekaj bolj obsežnih poletnih novosti za vse okuse, ki vam bodo morda pomagale pri odločitvi, kaj vzeti s seboj na počitnice.

 

Za bralce z večjo bralno kondicijo:

Propad velikanov - Ken Follett

Angleškega avtorja smo do sedaj poznali predvsem po vohunskih romanih Sršenov let in Kavke. Tokrat pa se nam predstavlja s prvim delom epske trilogije Stoletje, romanih o usodah ameriške, ruske, nemške, angleške in valižanske družine med prvo svetovno vojno in rusko revolucijo. Trilogija je Follettovo najbolj ambiciozno delo, ki pred nas razgrinja veličastno fresko 20. stoletja.

1Q84, Kafka na obali - Haruki Murakami

Z obsežno trilogijo 1Q84 smo se srečali že v enem preteklih člankov, pa vseeno ni odveč, da jo omenimo še na tem mestu. Če ste jo že prebrali oz. jo zaradi iskanosti ne dobite v roke, pa si le privoščite enega starejših Murakamijevih romanov z naslovom Kafka na obali. Na obsežnih sedemstotih straneh nam avtor japonskega porekla pripoveduje zgodbo Kafka Tamure, ki se odpravi v svet iskat mamo in sestro. Realno se, kot smo pri avtorju že vajeni, tudi v tem besedilu nenehno prepleta z nadrealnim, resnično s fantazijskim.

Ujetnik nebes - Carlos Ruiz Zafón:

Pred nami je tretji del cikla Pokopališča pozabljenih knjig španskega pisatelja, ki je že za svoj prvenec prejel najvišje špansko literarno priznanje. Ujetnik nebes nadaljuje romana Senca vetra in predzgodbo Igra angela, in je izmed treh najmanj obsežen del. Osrednji lik vseh treh romanov je David Sempero, katerega zgodba je polna nenavadnih pustolovščin, skrivnostnih knjig, nenavadnih osebnosti in tudi ljubezni v štiridesetih in petdesetih letih prejšnjega stoletja.

Ženski romani:

Prisluhni srcu - Jan-Philipp Sendker

Ko odkrije skrivnostno ljubezensko pismo, se hči izginulega newyorškega odvetnika burmanskih korenin odpravi poiskat resnico v njegovo domovino. Tam jo pričaka domačin U Baj, ki ji pove nenavadno življenjsko zgodbo njenega očeta. Ganljiva zgodba o življenju v majhnem Burmanskem mestecu ter ljubezni, ki se rodi v težkih razmerah.

Mansfield Park - Jane Austen

Skoraj dvesto let po smrti še vedno izhajajo prevodi ene največjih angleških pisateljic, znane po ljubezenskih romanih, polnih ironije in socialne kritike. Mansfield Park, četudi zanjo eno bolj netipičnih del, pripoveduje zgodbo revne Fanny Price med dvema premožnima rodbinama, kjer spremljamo s kritično distanco in ironijo začinjene spletke in ljubezenske težave vpletenih likov.

Prekletstvo Rivertona - Kate Morton

Medtem ko nam naslovna stran obljublja „ganljivo in očarljivo pripoved o ljubezni, izgubi ...“,  avstralska avtorica v resnici v romanu pred nas postavi še veliko več. Zgodba, pripovedovana skozi oči nekdanje služabnice na posestvu Riverton v prvih desetletjih dvajsetega stoletja, nam skozi življenje družine Hartford živo predstavi podobo zadnjih dni visoke angleške aristokracije, njenih prilagoditev na nove čase in končno njihov neuspeh.

Krpe časa - Sigrid Kombuchen

Roman švedske avtorice je ob izidu prejel ugledno švedsko literarno nagrado za najboljšo švedsko knjigo. Kot nam pove podnaslov, gre za »damski roman«, ki pred nas prek pisemske korespondence pisateljice in njene bralke postavi življenje znane švedske pisateljice. Obsežen roman nam pripoveduje zgodbo o odraščanju, ljubezni in življenjskih izkušnjah, v katero se zlahka potopimo.

Kriminalni romani:

Neznanka – Camila Läckberg

Neznanka je zadnji prevedeni roman švedske pisateljice psiholoških kriminalnih romanov. Do sedaj jih je bilo prevedenih pet – Ledena princesa, Pridigar, Kamnosek, Tujka in Neznanka. Dogajalni prostor vseh je mrzla švedska pokrajina Fjällbacka, kjer zločine, ki praviloma temeljijo v preteklosti, razrešujeta mladi policijski inšpektor Patrik Hedström  in njegova žena Erica Falck. Osvežujoče in napeto branje, kot nalašč za poletno vročino.

Razbito okno - Jeffery Deaver

V zadnjem letu smo na police dobili kar pet prevodov ameriškega avtorja kriminalnih romanov J. Deaverja. V večini prevodov (Zbiralec kosti, Plesalec na krsti, Razbito okno in Žareča žica) zločine iz invalidskega vozička razrešuje briljantni kriminalist Lincoln Rhyme. Romani imajo izrazito sodobno tematiko. Tako v Razbitem oknu Rhyme preiskuje primer, pri katerem ima storilec srhljivo vednost o svojih žrtvah. Do podatkov o njih namreč pride prek podjetja, ki prek kreditnih kartic, GPS oddajnikov v mobilnikih, avtomatskega cestninjenja ipd. legalno poseduje ogromno bazo podatkov o življenjih prebivalcev ZDA.

Ostani blizu -  Harlan Coben

Tudi od tega ameriškega avtorja, ki je do sedaj prejel vse tri nagrade za žanrsko pisanje, smo v zadnjem času dobili kar nekaj prevodov. V vseh njegovih delih se je za razrešitev primera potrebno vrniti v preteklost. Ostani blizu pripoveduje zgodbo primestne mame Megan, ki ima za sabo skrivno preteklost  - ta pa se začne vedno bolj vmešavati v njeno sedanjost … Kot smo v Cobenovih romanih vajeni, je tudi tu napeta zgodba sestavljena iz dinamičnega prepletanja pripovedi več likov, ki se na koncu sestavijo v presenetljiv razplet.

Najbolj iskane knjige

Katere knjige ste si v preteklem mesecu največkrat izposodili? Če izločimo obvezna šolska branja in knjige za otroke, so se na vaših policah največkrat znašle zgodovinske romance  Vreden ljubezni, Pepel v vetru in Shanna ameriške avtorice Kathleen E. Woodiwiss. Sledijo jim ljubezenski roman Brez tebe ne gre avtorice Jennifer Crusie, biografski roman Cavazza Vesne Milek, Dragi John Nicholasa Sparksa, Jej, moli, ljubi Elizabeth Gilbert, Ledeni lord Gaelen Foley, Lučka v snegu Anite Shreve, prvi del trilogije Crossfire z naslovom Predana avtorice Sylvie Day,  Služkinje Kathryn Stockett, Usodni ovinek in Beležnica Nicholasa Sparksa ter Eleganca ježa Muriel Barbery.

Najpogosteje rezervirani romani v preteklem mesecu pa so bili : Poleg stalnic (biografija Cavazza Vesne Milek, trilogija Petdeset odtenkov E. L. James) so bile večkrat rezervirane knjige priročnik Dober voznik bom, prvi del fantazijske sage Pesem ledu in ognja z naslovom Igra prestolov ameriškega pisatelja George R. R. Martina, zgodovinska romanca Ponosna srca ameriške avtorice Julie Garwood ter še dva ljubezenska romana: prva od štirih knjig v zbirki Neveste z naslovom Sanje o beli poroki avtorice Nore Roberts in Škrlatne noči avtorice Jude Deveraux.

Tako, pa smo vam natresli kar nekaj predlogov za letošnje poletno branje. Če pa med navedenim niste našli nič po vašem okusu, se kar ustavite v naši knjižnici, kjer boste v kotičku, namenjenemu poletnemu branju, zagotovo našli kaj zase!

 

Nastja Hafnar, bibliotekarka

Knjižnica Miklova hiša

 

Iskanje po strani

Obvestila

RSS novice

Delovni čas in kontakt

Knjižnica Miklova hiša
telefon
01 83 50 382
041 390 057
Knjižnica Loški Potok
telefon
01 83 50 128
Knjižnica Sodražica
telefon
01 83 71 026

odpiralnicas

Koledar dogodkov

<< Julij 2020 >> 
 Po  To  Sr  Če  Pe  So  Ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kakšnih dogodkov in prireditev bi si želeli ve? v knjižnici?
 
Kateremu pravlji?nemu junaku se podaljša nos, kadar se zlaže?