Knjižnica Miklova hiša Ribnica

Škrabčev trg 21, Ribnica
T: +386 (0)1 83 50 382
M: +386 (0)41 390 057
E: illsikrib@rib.sik.si

EMail natisni

(Iz)brane leposlovne novosti v maju 

Dogodek:
(Iz)brane leposlovne novosti v maju
Kdaj:
30.06.2016
Kje:
, Knjižnica Miklova hiša Ribnica
Kategorija:
Za odrasle

Podrobnosti

Vsa ta nevidna svetlobaVSA TA NEVIDNA SVETLOBA – Anthony Doerr

PREVERI DOSTOPNOST

Zgodovinski roman ameriškega avtor nam pripoveduje zgodbo dveh otrok med drugo svetovno vojno. Pa vendar, to ni le še en vojni roman. Skozi čudovito spleteno jezik, poln poezije, spoznavamo življenji nemškega dečka Wernerja, nadarjenega za tehniko, ki se pred vojno pridruži elitni šoli, ter slepe francoske deklice Marie-Laure, ki zbeži iz okupiranega Pariza k stricu na deželo. V letu konca vojne 1944 se oba, deček in deklica, znajdeta v istem mestu, v katerem kljub kapitulaciji večine ostalih okupiranih krajev v Franciji še vedno vztraja vojna. Njuni življenji se nepredvidljivo povežeta … Skozi občuteno napisano pripoved spoznavamo vojno tako s strani vojaka kot okupiranega ljudstva, ter mnoge življenjske odločitve, ki sta jih bili primorani sprejemati obe strani. Za roman Vsa ta nevidna svetloba je Doerr v letu 2014 prejel Pulitzerjevo nagrado za literaturo.

 

 

Moj MihaelMOJ MIHAEL – Amos Oz

PREVERI DOSTOPNOST

Moj Mihael je drugi roman zelo branega izraelskega pisatelja, ki je izvorno izšel že daljnega leta 1968. V njem se pisatelj postavi v kožo jeruzalemske ženske, izobraženke Hane Gonen. Ta pripoveduje zgodbo o zgodovini svojega zakona z Mihaelom. Spoznala sta se pred desetimi leti kot študenta, hitro po tem sta se poročila in dobila otroka. Ona energična, on miren in preudaren, kar ga skozi čas oddaljuje od žene. Nemirna in nesrečna v zakonu, Hana v tem počasnem in tenkočutno napisanem psihološkem romanu razmišlja o razmerju z Mihaelom in svojih odločitvah, pravih in napačnih. Zakaj začne razpadati neko razmerje, se sprašuje Oz v romanu, za katerega priznava, da si ga sedaj, ko je toliko starejši, ne bi upal napisati iz ženskega zornega kota. Amos Oz si je svetovno slavo pridobil z romanom Zgodba o ljubezni in temini, avtobiografsko zgodbo o svojem otroštvo v kibucu, za svoje delo pa je doslej požel mnogo priznanj in uglednih literarnih nagrad. 

 

 

Moč ženskeMOČ ŽENSKE : IZZA MASKE – Louisa May Alcott

PREVERI DOSTOPNOST

Angleško podeželje okrog leta 1850. Plemiška družina Coventry uživa brezskrbno, lenobno življenje, ki se pritiče aristokratom. Ker se spodobi, da imajo mlada dekleta guvernante, 16-letni hčeri priskrbijo guvernanto, mlado Škotinjo Jean Muir. Njen prihod vzburka čustva dotlej umirjene družine, saj s svojimi sposobnostmi nase magnetično pritegne vse, predvsem pa moške v svoji okolici. A nihče ne ve, da dekle skriva marsikatero skrivnost ... Novela ameriške avtorice, je izvorno izšla že leta 1866. Zaradi za tisti čas sporne tematizacije družbenih razlik in boja za vzpon po družbeni lestvici je svoje čase vzpodbudila mnogo raznovrstnih kritičnih recenzij, sama zgodba pa s svojo mojstrsko stopnjevano napetostjo pritegne bralca še dandanes. Louisa May Alcott je ameriška avtorica, ki je svoj pisateljski opus ustvarjala med leti 1849 in 1888. Njeno najbolj poznano delo je mladinski roman Male ženske, ki spada v trilogijo skupaj z romanoma Mali moški in vsi Jojinini fantje. Moč ženske : Izza maske pa sodi med novele, ki jih je objavila pod psevdonimom A. M. Barnard.

 

 

Sreča ni popolnaSREČA NI POPOLNA - Vicenç Pagès Jordà

PREVERI DOSTOPNOST

Sedem poglavij, sedem izrezov iz življenja Katalonca Àngela Maurija med leti 1971 in 2003. V njih spremljamo Àngela v trenutkih nekakšnih osebnih prelomnic, vse od incidenta z raztresenimi frnikulami pri sedmih letih, političnega udejstvovanja in ljubezni pri dvajsetih, pa do dogajanja ob njegovi prezgodnji smrti. S pretanjenimi opisi situacij Vicenç Pagès Jordà v vsakem izrezu ulovi zorni kot pripovedovalca v različnih starostnih razdobjih, pri tem pa niha med izpovednim prvoosebnim in objektivnim tretjeosebnim pripovedovalcem. Slogovno izpiljena pripoved z mnogimi kulturnimi in pop referencami določenega časa pripoveduje zgodbo posameznika, katerega življenje ni v ničimer posebno, njen potek pa najbrž označuje citat "sreča ni popolna, manj ...", ki skozi življenje obseda Àngela. Katalonski avtor je pred mesecem dni gostoval v Sloveniji, kjer je predstavljal svoj najnovejši roman Pismo angleški kraljici, kratki zgodovinski roman, ki smo ga v tej rubriki že predstavili.

 


Lokacija:
Knjižnica Miklova hiša Ribnica

Iskanje po strani

Obvestila

RSS novice

Delovni čas in kontakt

Knjižnica Miklova hiša
telefon
01 83 50 382
041 390 057
Knjižnica Loški Potok
telefon
01 83 50 128
Knjižnica Sodražica
telefon
01 83 71 026

odpiralnicas

Koledar dogodkov

<< September 2020 >> 
 Po  To  Sr  Če  Pe  So  Ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  9111213
14151617181920
212223252627
2829    

Kakšnih dogodkov in prireditev bi si želeli ve? v knjižnici?
 
Kateremu pravlji?nemu junaku se podaljša nos, kadar se zlaže?