Knjižnica Miklova hiša Ribnica

Škrabčev trg 21, Ribnica
T: +386 (0)1 83 50 382
M: +386 (0)41 390 057
E: illsikrib@rib.sik.si

Okrog sveta, potopisno predavanje Andreja Morelja 

Okrog sveta, potopisno predavanje Andreja Morelja
Dogodek:
Okrog sveta, potopisno predavanje Andreja Morelja
Kdaj:
25.11.2014  ob 19.00
Kje:
, Knjižnica Miklova hiša Ribnica
Kategorija:
Za odrasle

Podrobnosti

Vtise s potovanj, ki se začnejo v Skandinaviji, nadaljujejo pa prek delte Nila, Amerike, Avstralije in Azije in zajemajo zares vse svetovne celine, nam bo podal Andrelj Morelj, popotnik, ki je v 45 letih prepotoval 45 držav.

 

Iz Moreljevega popotnega dnevnika:

Med predavanjem vas popeljem do svetovnih znamenitosti okrog sveta, dejansko pa mi „manjka le nekaj tisoč kilometrov“ oz. nekaj ur letenja nad širnim Pacifikom med Tahitijem ter vzhodno obalo Avstralije in bi tudi zares prišel okrog zemeljske oble.

Če začnemo v Evropi, si ogledamo kar znaten del naše male celine od Severnega rta (Norkapa)* preko prelepe Skandinavije, dežel Beneluksa, malce drugačne in zelo zanimive Velike Britanije in Škotske, Španije s Kanarskim otokom Tenerife ter Portugalske – Lisbone in daljnega otoka Madeire v Atlantiku, Francije in Italije ter germanskih dežel Avstrije, Nemčije in Švice (ni samo germanska). Zanimive so tudi Češka, Slovaška, Madžarska ter dežele na balkanskem polotoku ter seveda mesto na dveh celinah Istanbul in predvsem azijski del Turčije**. Delto Nila, egiptovske piramide ter Sueški prakop sem si ogledal iz letala med povratnim poletom s Sejšelov v Evropo in ker so Sejšeli del Afrike, sem tako stopil tudi na Afriška tla.

V deželi „tam spodaj“ - Avstraliji sem prevozil dobrih 1.000 km od Melbourna mimo Canberre do Sydneya, od koder sem po nekaj dneh letel v Cairns – Veliki koralni greben, letel v Alice Springs – Uluru ter iz Alice Springsa preko Sydneya, Melbourna, Kuala Lumpurja ter Dunaja v LJ.

Amerika“ - to so lahko Združene države Amerike ali pa Severna, Srednja in Južna Amerika – da ne bo zavisti, sem bil kar vseh treh s poudarkom na ZDA (5 x) in Kanadi (2 x). V ZDA je vreden ogleda New York, najbolj pa se mi od 17-ih držav dopadejo Aljaska, Havaji in Kalifornija s San Franciscom. Meni „prva liga“ je Kanada, kjer je zanimiv njen vzhodni del, toda Skalno gorovje od bližine Calgarija do Vancouvra ter Vancouver otok so za popotnike in ljubitelje narave skoro tako, kot v šoli obvezno čtivo. Nekaj otokov v Karibih sem obiskal med križarjenjem. Sledi še Južna Amerika z Buenos Airesom, mestom, ki je podobno Parizu, očarali so me slapovi Iguazu ter prekrasen Rio de Janeiro. Sledil je še kratek izlet v Montevideo – Urugvaj. V teh treh deželah nikakor ne gre brez izvrstnega mesa in seveda tudi vina.

Za konec pa še ogromna Azija, kjer sem Turčijo že omenil, za nekaj ur sem pristal v Teheranu, Karačiju in Kuala Lumpurju, kar je bilo meni čisto dovolj, celih 45 ur sem prebil v avgustovski vročini v Indiji in sicer v New Delhiju ter v Agri – Tadj Mahal. V Polyglotu za Indijo sem prečital misel, da je pot v Indijo že z ogledom Tadj Mahala poplačana – in se popolnoma strinjam. Za konec pa omenim še obisk Japonske pred letom in pol – dežela vzhajajočega sonca me je popolnoma prevzela – drugačna, ogromno kulturnih znamenitosti, nadvse prijazni ljudje, čudovita narava, enkratno urejen javni prevoz – vlaki, avtobusi, red in čistoča se pišeta z velikimi in odebeljenimi črkami (so svetlobna leta pred nami) …

Seveda pa moram omeniti še prekrasno Francosko Polinezijo v Pacifiku – Tahiti in Mooreo, a za nas je kar malce daleč.

• naj dežela – pokrajinsko: Norveška ( novinar g. Bogdan Pogačnik jo je postavil v sam vrh in se strinjam / moje osebno in skromno mišljenje / )

• Kanada – Skalno gorovje, mestece Niagara on the Lake v bližini Niagarskih slapov

• Rio de Janeiro, San Francisco, Annecy v Franciji

• Japonska: edino, česar nima, je ledenik – prijazni ljudje, nam tako drugačna dežela, RED

• Tahiti in Seychelles (so nam veliko bližji) – prekrasne plaže

• Švica – prekrasna smučišča


Lokacija:
Knjižnica Miklova hiša Ribnica

Iskanje po strani

Obvestila

RSS novice

Delovni čas in kontakt

Knjižnica Miklova hiša
telefon
01 83 50 382
041 390 057
Knjižnica Loški Potok
telefon
01 83 50 128
Knjižnica Sodražica
telefon
01 83 71 026

odpiralnicas

Koledar dogodkov

<< Avgust 2020 >> 
 Po  To  Sr  Če  Pe  So  Ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
      

Kakšnih dogodkov in prireditev bi si želeli ve? v knjižnici?
 
Kateremu pravlji?nemu junaku se podaljša nos, kadar se zlaže?